Att bygga en mur mot Mexiko har blivit ett signum för republikanske presidentkandidaten Donald Trump. I Europa har ungefär vart fjärde land byggt stängsel vid sina gränser.

Ruben Andersson

I europeiska länder innebär ökade gränskontroller och stängsel att migranter söker andra vägar, ofta mer riskfyllda, menar Ruben Andersson i en artikel som publiceras av SVT Nyheter.

– Ser man det kortsiktigt politiskt – och cyniskt – så är stängsel effektivt. Politiker får visa att de är starka och kan bekämpa migrationen, säger Ruben Andersson. Men på längre sikt och i större perspektiv innebär stängslen att migranter tvingas leta upp nya vägar och ta större risker.

Läs hela artikeln på SVT:s webb ”Trump pratar murar – Europa har redan byggt dem” (2016-10-18).

Ruben Andersson är associate professor vid International Migration Institute, Oxford Department of International Development, University of Oxford och anknuten forskare vid Socialantropologiska institutionen. Läs mer om Rubens forskning.