Socialantropologiska institutionen

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Socialantropologiska institutionen
Blå ruta

Ny student?

Från och med mitten av augusti måste du webbregistrera dig på de kurser du blivit antagen till för att behålla din plats. 

För dig som ska börja år 3 på något av våra kandidatprogram kontakta: socant@socant.su.se

Vid frågor kontakta: socant@socant.su.se

blår ruta

Information om undervisning under höstterminen 2021

Efter att Folkhälsomyndigheten nu har tagit bort rekommendationen om utbildning på distans för universitet kommer Socialantropologiska institutionen att övergå till undervisning på campus från och med höstterminen 2021 på grund och avancerad nivå. Ett undantag är Socialantropologi 1 (tillika första terminen på kandidatprogrammet) där föreläsningar kommer att hållas via Zoom och där det kommer att vara möjligt att delta i seminarier på campus eller via Zoom under Terminsdel 1 (2021-08-30 – 2021-09-29). Från och med Terminsdel 2 hoppas vi att all undervisning på Socialantropologi 1 kommer att ske på campus. Seminarier och föreläsningar på campus under Terminsdel 1 och 2 kommer att genomföras i större salar där det är möjligt att hålla avstånd om sådana rekommendationer kvarstår. Om smittspridningen inte fortsätter att minska är det möjligt att distansundervisning kan komma att återinföras. Det är också möjligt att vissa föreläsningar och seminarier, eller delkurser, kommer att genomföras via Zoom om situationen så kräver.

Seedways bokomslag

Att samla, spara och säkra tillgången på fröer - en global angelägenhet

Annika Rabo, Professor Emerita vid Socialantropologiska institutionen, och Beppe Karlsson, Professor i Socialantropologi, är redaktörer för den nyligen publicerade boken "Seedways - The circulation, control and care of plants in a warming world". Boken handlar om fröer i ett både historiskt och nutida perspektiv. Att samla, spara, ta hand om samt säkra tillgången på olika fröer har blivit en global angelägenhet i en värld med accelererande klimatförändringar, expansionen av monokultur och därigenom förlust av biologisk mångfald. Boken är resultatet av ett internationellt symposium på Kungl. Vitterhetsakademien i Stockholm 2018.

Erica_von_Essen

Erica von Essen deltog i SVT om troféjakt

Erica von Essen medverkande nyligen i SVT:s Utrikesbyrån. Programmet handlade om troféjakten i Botswana. Aktivister vill stoppa jakten medan viss forskning pekar på att troféjakten kan gynna lokalbefolkningen och djurlivet. Erica von Essen är forskare på SLU och lärare på Socialantropologiska institutionen på Stockholms universitet. Erica har bland annat studerat jaktetik i Sverige och utomlands. 

Megaprojekt

Ny publikation om megaprojekt

I YMER 2021 utforskas megaprojekt i olika delar av världen. Författare är kultur- och socialantropologer, kulturgeografer och statsvetare som utifrån sina respektive perspektiv visar att megaprojekt präglas av politik och att maktrelationer är centrala för dess design, tillblivelse och sociala effekter.

Bild på Hege Hoyer Leivestad

Efter Suez: Har containerfartygen blivit för stora?

I sex dagar i mars 2021 satt ett 400 meter långt containerfartyg fast i Suez kanalen, vilket ledde till omedelbara reaktioner i global handel och logistik. Forskaren Hege Høyer Leivestad förklarar varför containerfartygen blivit så stora och vilka konsekvenser megaskeppen har för människor, miljö och infrastruktur.

Erik Olsson

Re-made in Sweden: Success Stories in a Swedish Migration Context

Ny publikation av Erik Olsson, FD, Docent i Etnicitet Professor i internationell migration och etniska relationer.

Rankings

Antropologi vid Stockholms universitet topp hundra i världen

Stockholms universitet på listan över topp hundra enligt QS World University Rankings by Subject 2021.

Bild på Helena Wulff

Writing Anthropology av Helena Wulff

Helena Wulffs senaste publikation Writing Anthropology finns nu tillgänglig som Open Access artikel i Cambridge Enyclopedia of Anthropology.