Socialantropologiska institutionen

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Socialantropologiska institutionen
Illustration orange

Information om undervisningen vårterminen 2021

Det råder fortsatt stor osäkerhet kring utvecklingen av Covid-19 i Sverige och Europa. Av den anledningen är det mycket svårt att planera för hur undervisningen kommer att genomföras under det kommande året. Det som är säkert är att det kommer att vara möjligt att delta i all undervisning via Zoom under hela vårterminen. Mer detaljerad information om vad som gäller på de olika kurserna kommer att läggas ut på lärandeplattformen Athena i god tid före kursstart. Ändras förutsättningarna utifrån nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten eller Stockholms universitet centralt kan vi tvingas göra ytterligare ändringar som i så fall meddelas via kurssidorna på Athena och på institutionens hemsida.

Erica_von_Essen

Erica von Essen deltog i SVT om troféjakt

Erica von Essen medverkande nyligen i SVT:s Utrikesbyrån. Programmet handlade om troféjakten i Botswana. Aktivister vill stoppa jakten medan viss forskning pekar på att troféjakten kan gynna lokalbefolkningen och djurlivet. Erica von Essen är forskare på SLU och lärare på Socialantropologiska institutionen på Stockholms universitet. Erica har bland annat studerat jaktetik i Sverige och utomlands. 

blå ruta

Profilseminarium: Kriskommunikation i pandemins spår

Annika Rabo, professor emerita vid Socialantropologiska institutionen, deltar i Humanvetenskapliga områdets profilseminarium med tema kriskommunikation.

Megaprojekt

Ny publikation om megaprojekt

I YMER 2021 utforskas megaprojekt i olika delar av världen. Författare är kultur- och socialantropologer, kulturgeografer och statsvetare som utifrån sina respektive perspektiv visar att megaprojekt präglas av politik och att maktrelationer är centrala för dess design, tillblivelse och sociala effekter.

Bild på Hege Hoyer Leivestad

Efter Suez: Har containerfartygen blivit för stora?

I sex dagar i mars 2021 satt ett 400 meter långt containerfartyg fast i Suez kanalen, vilket ledde till omedelbara reaktioner i global handel och logistik. Forskaren Hege Høyer Leivestad förklarar varför containerfartygen blivit så stora och vilka konsekvenser megaskeppen har för människor, miljö och infrastruktur.

Erik Olsson

Re-made in Sweden: Success Stories in a Swedish Migration Context

Ny publikation av Erik Olsson, FD, Docent i Etnicitet Professor i internationell migration och etniska relationer.

Rankings

Antropologi vid Stockholms universitet topp hundra i världen

Stockholms universitet på listan över topp hundra enligt QS World University Rankings by Subject 2021.

Bild på Helena Wulff

Writing Anthropology av Helena Wulff

Helena Wulffs senaste publikation Writing Anthropology finns nu tillgänglig som Open Access artikel i Cambridge Enyclopedia of Anthropology.

Bild på Ivana Macek

Ivana Macek diskuterade forskning kring förövare och folkmord

Ivana Macek var en panelisterna under online-lanseringen av boken “Researching Perpetrators of Genocide”. Ivana Macek har bidragit med ett kapitel i boken som handlar om Kroatien och Bosnien-Hersegovina under 1990-talet. 

 

Focaal

Nya antropologiska perspektiv på den globala sjöfartsindustrin

Hege Høyer Leivestad har tillsammans med Johanna Markkula redigerat journalvolymen "Container economies: Logistics and labor along the maritime supply chain" i tidsskriften Focaal

https://www.routledge.com/Conspiracy-Theories-and-the-Nordic-Countries/Astapova-Bergmann-Dyrendal-Ra

Ny bok om konspirationsteorier i Norden

Annika Rabo, professor emeritus i socialantropologi, är medförfattare till den nypublicerade boken Conspiracy Theories and the Nordic Countries.

 

 

Bild på Anette Nyqvist, kvinna framför grå vägg

Anette Nyqvist samtalar om Guldets historia i Vetenskapsradion

Lyssna på när Vetenskapsradion Historia träffar socialantropologen Anette Nyqvist och arkeologen Kent Andersson för att diskutera guldets historia. Anette Nyqvist är aktuell med boken Guld - dess dunkla glans som hon skrivit ihop med fotografen Susanne Walström.

Bild på kvinna som sitter vid laptop vid fönsterbord

Doktorandtjänster förväntas till hösten 2022

Socialantropologiska institutionen kommer inte att utlysa doktorandtjänster under våren 2021.