Hege Høyer Leivestad. Foto: Terje Tjærnås
Hege Høyer Leivestad. Foto: Terje Tjærnås

Många européer väljer att bli långtids- eller säsongscampare. Ett bekymmerslöst liv i husvagn lockar, men husen på hjul står ofta stilla. Det visar Hege Høyer Leivestads avhandling i socialantropologi där husvagnen som en alternativ boendeform har studerats.

–  De som väljer att bo i husvagn mer eller mindre permanent i dag gör det inte av ekonomisk nödvändighet utan för att de vill förändra sina liv. Det väljer att sälja sina hus eller sin lägenhet och flytta in i en husvagn för att leva ett liv med färre prylar, säger Hege Høyer Leivestad till Dagens Nyheter.

I sin avhandling har Hege Høyer Leivestad intervjuat svenska säsongscampare på en camping i Mellansverige och brittiska långtidscampare på den spanska Medelhavskusten.

Hon har undersökt frågor som till exempel: Vilka motiv ligger bakom valet att flytta till ett mindre boende? Camparna förknippar husvagnen med frihet och mobilitet, men hur går det ihop med att allt fler av dem låter husvagnen stå stilla och förvandlar den till ett permanent boende? Och vad händer när man skapar ett hem i ett område designat för fritid och semester?

Läs hela intervjun i Dagens Nyheter (2015-11-27).

Läs mer om avhandlingen ”Lives on Wheels: Caravan Homes in Contemporary Europe”.