Mia Forrest
Mia Forrest
 

Mia Forrest är doktorand vid Socialantropologiska institutionen. Hennes avhandlingsprojekt behandlar fetma och fetmans medikalisering. I artikeln i Dagens Nyheter beskriver hon intresset för hälsa och extrema dieter som till extempel 5:2 som specifikt för vår tid.

I augusti intervjuades Mia Forrest i SVT i samband med nyheten om att så kallade fettdieter, till exempel LCHF-dieten, kan vara farliga. En nyhet som retade upp många. Varför folk blir så upprörda tror Mia Forrest har att göra med att dieter fått en ny laddning. Att motverka övervikt och fetma har blivit en stor del av människors liv. Därför är det enligt henne ännu viktigare med expertutlåtanden.

Till Sveriges Radio sade Mia Forrest att det lätt blir upprört när man diskuterar olika kostråd eftersom det finns så mycket osäkerhet kring dessa frågor. ”Det är ett väldigt laddat område. Hur vi lever och hur vi äter är inte oproblematiskt längre, utan det är någonting som vi har väldigt mycket information kring och som vi måste förhålla oss till på något sätt”, sade Mia Forrest.

Läs artikeln i Dagens Nyheter (2013-09-02).

Läs och titta på inslaget i SVT (2013-08-02).

Läs och lyssna på inslaget i Sveriges Radio (2013-08-02).

Läs mer om Mia Forrests forskning.