Klara Nordström var tidigare student på kandidatprogrammet i Global utveckling och tog sin examen våren 2018.

 

Karta över Indien. Foto: Hans Christiansson/Mostphotos
Karta över Indien. Foto: Hans Christiansson/Mostphotos

 

Varför valde du att söka MFS-stipendium?

– För att få möjlighet att planera, genomföra och utvärdera mitt eget arbete och mina egna idéer, teoretiskt och praktiskt. Det är en fantastisk möjlighet att från noll se hela ledet i ett större projekt: Från att skissa på idéer, hantera stora mängder data, för att slutligen analysera resultatet utifrån forskningsfrågan. Utöver att stipendiet gett mig spetskompetens har jag fått möjlighet att bo och leva på en annan plats, med nya människor, seder och vanor.

Hur tänkte du kring din ansökan och om arbetet med den?

– Först och främst var det intresse som styrde ämnet. Jag började med många idéer och arbetade sedan igenom dem, om och om igen. Det jag till slut kom att skriva om var inom samma fält som jag först utgick ifrån – genusarbete och turism – men det hade tagit olika vändningar. Jag försökte att hålla mig öppen för att projektet (när jag var i fält) med största sannolikhet skulle kunna ändras, men att ändå se till att det hade en akademisk relevans och var något som jag själv tyckte var intressant. Sen vägde jag också in mina tidigare erfarenheter, språkkunskaper och var jag varit tidigare. Det slutade med att jag sökte mig till Goa, Indien eftersom jag hade utfört ett projekt i den delstaten några år tidigare och därför hade ett socialt nätverk att bygga vidare på. Jag försökte se till att min ansökan hade en tydlig akademisk koppling genom att läsa in mig på området, men även att praktiskt se till att projektet var genomförbart, genom att exempelvis sätta rimliga mål, hitta en bra kontaktperson och ha koll på praktiska saker som boende, visumansökan mm.

Vad handlade din kandidatuppsats om?

– Min uppsats handlade om hur turismindustrin, särskilt hotellsektorn, påverkar kvinnors betalda och obetalda arbete i Goa. Jag tittade på hur kvinnor organiserar sitt arbete.

Varför skulle du rekommendera studenter att söka MFS?

– Det bör säga att MFS kan vara rätt jobbigt, eftersom man är själv i fält och ibland kan projektet kännas oöverkomligt. Samtidigt är det just det som också är en av styrkorna med MFS – man får lära sig så otroligt mycket just på grund av att det ibland är svårt! Praktiskt såväl som akademiskt, vilket i sin tur gör att ens profil, när man senare söker arbete, stärks. Sen är det kul! Jättekul! Du kommer att få träffa och ta del av fantastiska historier och lära dig om ett annat land.

Klaras bästa tips innan du skickar in din ansökan

  1. Gå på intresse! Jag tror verkligen på att om du själv tycker att idén/ämnet är spännande, så kommer projektet bli bra. Fundera ut några frågor som du tycker är intressanta och utveckla dem. Vad har sagt tidigare? Vad kan man bygga vidare på? Om du själv tycker att ämnet är intressant kommer du ha lusten att lägga de där extra timmarna på att få in ansökan.
  2. Maila många ev. kontaktpersoner! Jag hade tur eftersom jag redan hade träffat min kontaktperson och han hade tidigare forskat inom mitt område. Men trots att han svarade snabbt och trots att jag inte behövde skicka så många mail är jag glad för de olika kontakter som dessa mail ändå gav. Tänk på att många inte kollar mailen, så försök ta reda på ett telefonnummer och ring.
  3. Börja i tid! Försök att komma igång med din ansökan, läs på om ämnet, utveckla din idé, läs mer, ändra igen. Du behöver inte ha en helt färdig idé, men det hjälper dig i fält om du redan innan har lite koll på tidigare forskning om ämnet, då blir det även lättare att hitta en ny, intressant ingång att jobba vidare på.

Klaras bästa tips när du är på plats i fält

  1. Var öppen! Många vill hjälpa till, var öppen för deras idéer. Tänk på att du är ny i fält och de har bättre koll än du. Om du lyssnar noga, är intresserad och öppen för att lära dig kommer ditt arbete att röra sig framåt.
  2. Tro på din kompetens! Trots att du bör vara öppen, ödmjuk och intresserad är det viktigt att tro på din egen kompetens! Du har fått stipendiet för att idén verkar genomförbar. Det kan vara lätt att känna sig osäker i fält eftersom det är nya intryck hela tiden. Men tro på dig själv och att du besitter en kompetens. Äg ditt eget projekt.
  3. Planera din tid! Räkna med att det kommer ta längre tid än du tror att få till en första intervju eller möte. Ha veckomål eller delmål för att komma framåt utan att bli strandad eller frustrerad. Ha en reservplan när mötet blir inställt. Kanske skrev du ut några artiklar innan du åkte som du kan läsa medan du väntar? Eller passa på att transkribera dina intervjuer, skriva sammanfattningar på dem eller dra ut citat som var extra intressanta. Glöm inte att också våga vara ledig! Du kommer hinna med projektet.

Här kan du läsa mer om MFS.