Varför valde du att åka iväg som Erasmus-student?

– Jag tyckte det lät spännande att få se nya saker, lära känna nya människor och få se saker på ett annat sätt än jag är van vid. För mig kändes det synd att inte ta chansen när det gavs så bra förutsättningar för att åka iväg, och dessutom att få göra det på det här sättet. Jag ville få andra perspektiv, både på själva studierna men även på allt runtomkring. Det känns så självklart med just Global utveckling att ha en starkare internationell förankring, och då var utbytet för mig ett uppenbart val. Om jag bara fick säga en sak om utbytesstudier till andra studenter så är det: ÅK! Det är verkligen en chans du vill ta vara på.

 

Jacob Kosharis. Foto: Janine af Klintberg
Jacob Kosharis. Foto: Janine af Klintberg

Vad var det med Queen’s som lockade?

– För mig var landet viktigt. Just Nordirland var intressant p.g.a. konflikten och den komplexa situation som regionen befinner sig i. Dessutom har Queen’s vid sin institution för samhällsvetenskap ett starkt fokus på konflikt, konflikthantering och fredsstudier, vilket är något jag är väldigt intresserad av.

Vad läste du för kurser?

– Jag gjorde min breddning i statsvetenskap båda terminerna och läste alltså Political Science. Det är lite annorlunda jämfört med Stockholms universitet. Du får välja kurser mycket friare och på så sätt komponera varje läsårs kurser själv. Jag läste flera kurser som behandlade etisk konflikt, men även kurser i internationell politik. Min favoritkurs var ändå ”Ethics, Power and International Relations”, då fick jag välja fritt vad jag skulle fokusera mitt individuella arbete på inom ramen för kursen. Jag kunde fördjupa mig i utveckling ur en vinkel som jag hittills inte fått utrymme för här hemma.

Hur var nivån på kurserna jämfört med studierna på Stockholms universitet?

– Den totala nivån rent arbetsmässigt var generellt ganska lik, men upplägget på kurserna gjorde ofta att arbetsbördan var annorlunda fördelad, t.ex. är det många fler timmar salsundervisning per vecka vid Queen’s.

Vilka var de största skillnaderna mellan Queen’s och Stockholms universitet?

– Kursupplägget är ju väldigt annorlunda på flera sätt: Alla kurser på en termin går parallellt. Vid Queen’s var jag tvungen att hålla alla tre kurser i huvudet hela tiden (de läser tre lite större kurser per termin istället för våra fyra). Dessutom är det nästan uteslutande uppsatser (istället för hemtentor) där frågorna fanns tillgängliga redan från början av kursen.

Vad vill du göra efter studierna?

– Just nu tycker jag att det är svårt att säga. Det känns för mig som att varje termin ger nya vinklar på vad som skulle kunna vara intressant att hålla på med i framtiden. Jag planerar i nuläget att studera vidare efter min GU-examen. Den övergripande tanken jag har är i alla fall att jag vill arbeta internationellt, gärna i eller i kontakt med många olika länder, och då gärna med policy eller kanske forskning.

Jacobs bästa tips innan du åker iväg

  • Läs på lite om platsen du ska till – även med ganska lite går det att komma ganska långt.
  • Förbered dig – alla är olika där, vissa känner ett behov av att ha koll på varenda liten detalj, andra vill inte bestämma något alls på förhand; det viktiga är att vara ärlig mot dig själv och fixa så mycket eller lite du känner behov av.
  • Oroa dig inte – det finns alltid tusen saker som skulle kunna gå fel, men det mesta löser sig på plats.

Jacobs bästa tips när du är på plats

  • Håll ett öppet sinne – var öppen och flexibel! Det gäller allt: nya vänner, aktiviteter, kurser, platser. Att vara utomlands och studera är verkligen en möjlighet att upptäcka nya saker, från stort till smått.
  • Stressa inte – speciellt i början kan det vara överväldigande med alla nya intryck och allt som ska ordnas med, men ta det lugnt! Allt kommer börja rulla på.
  • Ta vara på tiden – med det sagt: Det är verkligen annorlunda att vara borta jämfört med att vara hemma. Det kan vara värt att göra det mesta av din tid utomlands medan du faktiskt är där. Det kan kännas lite intensivt ibland, men då kan det vara värt att tänka på att det är bara under en begränsad period av ditt liv. Se till att verkligen ha kul och njut när du har chansen!

Läs mer om utlandsstudier och hur du ansöker.