Om du är intresserad av utlandsstudier men inte hittar ett universitet genom institutionens Erasmus-avtal eller Stockholms universitets centrala avtal, kan du välja att åka som en free mover. Det innebär att du som student själv hittar ett universitet där du vill studera. Du måste också kontrollera att det är ett godkänt universitet. Eventuella studieavgifter bekostar du själv.

Varför valde du alternativet free mover för dina utlandsstudier?

– När jag funderade på att studera utomlands bestämde jag mig ganska fort för att jag ville åka till Argentina. Men sen upptäckte jag att Stockholms universitet inte hade några avtal med något universitet där, så då blev mitt enda alternativ att åka som free mover, säger Sanja Wihk.

Sanja Wihk utlandsstudier i Argentina
Sanja Wihk under breddningsåret i Argentina. Foto: privat

 

Vilka är för- respektive nackdelarna med att åka iväg som free mover?

– Den största fördelen med att åka som free mover är att man kan åka dit man själv vill. I mitt fall var ansökningsprocessen till Buenos Aires universitet väldigt enkel. Jag behövde till exempel inget intyg på språkkunskaper vilket gjorde det hela väldigt smidigt. En nackdel är att man måste ha koll på allting själv. Allt ifrån vad som gäller med försäkring och vilka papper som krävs till hur många kurser jag måste läsa. Det var många samtal fram och tillbaka om vad som gällde, men i slutändan så fick jag aldrig några egentliga problem, säger Sanja Wihk.

Vad var det med Argentina som lockade?

– Argentina har varit ett land jag drömt om att besöka sedan jag av en slump pekade ut det på kartan när jag var liten. För ett par år sedan lärde mig spanska. Därför blev det naturligt, när jag bestämde mig för att plugga utomlands under breddningsåret, att välja ett spansktalande land. När jag sedan började googla på Argentina upptäckte jag att ett av de högst rankade spansktalande universiteten ligger i Buenos Aires och det var därför jag till slut valde att åka dit, säger Sanja Wihk.

Vad läste du för kurser?

– Inom filosofi läste jag etik, logik, grundläggande filosofi och kulturens filosofi. Sedan läste jag en kurs i mänskliga rättigheter och en kurs i socialantropologi om minnesstudier, säger Sanja Wihk.

Hur var nivån på kurserna jämfört med studierna på Stockholms universitet?

– Det är svårt att säga vilket av universiteten som har högst nivå. Det jag däremot kan säga är att både studenterna och lärarna jag mötte på Buenos Aires universitet generellt hade ett stort intresse för sitt ämne. Det var ofta långa diskussioner om en viss filosofs idéer som fortsatte efter lektionstid. Filosofiska fakulteten är även starkt politiskt influerad vilket märktes i lektionernas innehåll men framförallt i att studenter titt som tätt kommer in och avbryter lektionerna för att prata om sin politiska förening på fakulteten, vilket var ett uppskattat inslag. Men jag upplever att jag lärde mig mycket under mina studier i Argentina, säger Sanja Wihk.

Vilka var de största skillnaderna mellan att plugga i Argentina och på Stockholms universitet?

– Kursupplägget i Argentina såg väldigt annorlunda ut från vad jag är van vid i Stockholm. De har inga högskolepoäng och inga stora övergripande kurser som man läser heltid, en hel termin. Istället man fick välja och vraka i deras utbud. Det gjorde att man fick stor frihet i att välja vilka ämnesområden inom filosofin man ville läsa. Sedan var lektionerna längre, schemalagda senare på kvällen, allt var på spanska och de strejkade mer. Utöver det var mycket som på Stockholms universitet. Man läser böcker och artiklar, pratar om dem, umgås med klasskamrater och skriver hemtentor, säger Sanja Wihk.

Var det svårt att organisera allt runt omkring studierna (t.ex. boende, resa, fritid)?

Sanja Wihk utlandsstudier i Argentina
Sanja Wihk under breddningsåret i Argentina. Foto: privat

– Boende hade jag redan ordnat innan jag åkte vilket gjorde det mycket lättare eftersom jag inte behövde leta lägenhet tillsammans med tusentals andra studenter. I övrigt var det inte särskilt svårt att organisera studierna. Som alltid när man studerar går det bättre om man har disciplin så att man har tid att resa och hitta på saker på fritiden. Buenos Aires tyckte jag var en perfekt stad att vara student i. Det är en stor och livlig stad med saker som händer dygnet runt som konserter, teatrar, marknader och så vidare. Och mycket är gratis. Eftersom jag pluggade och bodde i innerstan var det relativt nära till allt vilket gjorde att jag kunde passa på att upptäcka staden och även resa till andra städer och länder i Sydamerika när jag var ledig, säger Sanja Wihk.

Vad vill du göra efter studierna?

– Efter studierna ska jag flytta tillbaka till Argentina ett tag och jobba, säger Sanja Wihk.

Sanjas tre bästa tips innan du åker iväg på utlandsstudier

  • Om du tänker åka till ett land där du inte pratar språket särskilt bra, så öva så mycket du bara kan innan du åker.
  • Se till att ha alla papper iordning och fixa boende om det är möjligt.
  • Ta inte med för mycket grejer. Det blir så mycket enklare att röra på sig då, speciellt om du ville flytta fem gånger på ett år som jag gjorde.

Sanjas tre bästa tips när du är på plats

  • Våga fråga om hjälp om minsta lilla grej. Det är mycket information i början och det kan vara svårt att hänga med i alla svängar. Det kan vara allt från att förstå vad läraren bad studenterna att läsa till nästa lektion, till att veta var man skriver ut papper eller hur man köper SIM-kort.
  • Res! Om du har möjlighet så passa på att resa till grannländerna eller andra städer medan du ändå är närheten.
  • Ha kul och passa på att göra så mycket du kan där du är! Lär dig att dansa, ät nya maträtter, gå på museer och konserter eller något helt annat.

Ansökningsperiod centrala avtal

De centrala (universitetsövergripande) avtalen är ett komplement till institutionernas egna avtal. Partnerlärosäten ligger i de flesta fall utanför Europa med undantag av nätverken north2north och Nordlys.

  • Ansökningsperiod centrala avtal: 5 november 2018 – 5 december 2018
  • Ansökningsperiod north2north: 5 november 2018 – 15 januari 2019

Information om universitetets centrala avtal och north2north samt hur du ansöker hittar du på www.su.se/utbildning/studera-utomlands.

Viktig information för sig som student

Studerar du på kandidatprogrammet i Global utveckling? Läs mer om utlandsstudier här.

Studerar du på Socialantropologiska institutionens kandidat- eller masterprogram? Läs mer om utlandsstudier här.