Hur väcktes ditt intresse för socialantropologi?

– När jag var runt 14 år började jag läsa Thor Heyerdahls böcker, slukade allt som han skrivit. Tror det var blandningen av icke-västerländsk kultur och äventyr som lockade. Jag har alltid rest mycket och varit intresserad av kultur och historia. Inte traditionell historia utan historia utifrån människans perspektiv, hur såg deras liv ut och vad tänkte de just under den här tidsperioden. Att historia inte är en objektiv sanning var något som intresserade mig mycket och som jag ville veta mer om. När jag började plugga socialantropologi fick jag äntligen fördjupa mig i den typen av frågor, bland många andra intressanta frågor.

Hur ser dina studier och karriär ut hittills?

– Jag har pluggat en del men fokus har varit på antropologi och sociologi. Vad gäller jobberfarenheter har jag nosat på många områden vilket jag personligen tror är sunt. Jag har jobbat med allt ifrån integrationsfrågor till rekrytering. I dagsläget arbetar jag som ansvarig för relationsteamet på Läkare Utan Gränser och vi har som uppdrag att samla in pengar från företag, privatpersoner och stiftelser för att kunna finansiera vår verksamhet i fält och kunna ge vård till våra patienter. Det absolut roligaste jobbet jag haft.

Hur tog du dig in på arbetsmarknaden?

– För min del handlade första jobbet om kontakter. Det är aldrig någon nackdel om företaget/organisationen vet vem du är när ansökan kommer även om det inte är en förutsättning för att få jobbet.

Hur ser du tillbaka på din tid som student?

– Jag tycker studietiden var en otroligt härlig period i mitt liv även om det självklart innebar stress och oro inför framtiden. Det är en enorm frihet att plugga även om det inte känns så i stunden.

Någon hälsning till dagens studenter?

– Man ska ta sina studier på allvar men det är viktigt att ha kul och njuta av livet samtidigt! Jag har träffat alldeles för många ”duktiga flickor” som sliter stenhårt när de pluggar, alltid är på topp och högpresterande, och fortsätter så in i arbetslivet. På sikt sliter det mer än vad det ger. Mitt tips som jag själv försöker leva efter är att leverera 80 % på vissa delar, det är ofta gott nog och 100 % på det absolut viktigaste. Att hårdprioritera helt enkelt.