Som ny (eller nygammal student) kanske du har frågor kring hur du ska klara dina studier, om studievanor och studieteknik.

I intervjun berättar Anna Broman Norrby att många av oss har problem med det som på fackspråk kallas prokrastinering, alltså att man har ett uppskjutarbeteende.

Frestelsen att skjuta upp skrivandet på en tenta och den kortsiktiga tillfredsställelsen det ger att i stället kolla Facebook kan i förlängningen leda till att hela arbetet blir uppskjutet.

– Till slut skapar stressen över att tiden försvinner ångest och kanske sömnsvårigheter och till sist utmattning, säger Anna Broman Norrby i intervjun.

En av metoderna som Anna Broman Norrby brukar föreslå stressade studenter är den så kallade 25-minutersregeln.

– Kortfattat går den ut på att man stänger av mobilen och internet, om möjligt, för att bara fokusera helt och hållet på studierna under 25 minuter. Sedan tillåter man sig själv att kolla mail och Facebook eller vad det är under 5 minuter. Sedan börjar man om. Det är väldigt framgångsrikt för många, säger Anna Broman Norrby.

Här kan du läsa hela intervjun med Anna Broman Norrby.

Välkomstdagen

Fler tips och goda råd om livet som student kan du få om du besöker Välkomstdagen den 21 januari på Stockholms universitet. Dagen är till för att du som ny student ska få en första inblick i studierna och studentlivet. Dagen bjuder på värdefulla tips inför ditt nya liv som student vid Stockholms universitet och viktig information om hur det fungerar med bland annat bibliotek och IT-tjänster.

Läs mer om Välkomstdagen.