På delkurs ett under sista terminen på kandidatprogrammet i Global utveckling valde Aliisa Vulli att göra praktik på NOHO Associates i Kampala. Hon ger rådet att söka praktik på mindre organisationer. – Deras ansökningsprocesser är mycket lättare och tar kortare tid. Du får troligen också göra mer och ta mer ansvar som praktikant än i stora organisationer, säger Aliisa Vulli.

 

Aliisa Vulli. Foto: privat
Aliisa Vulli. Foto: privat

 

Varför valde du att göra praktik?

– Jag tänkte att praktik kunde vara en bra möjlighet att få testa vilka arbetsmöjligheter som finns. Det skulle också ge mig relevant arbetslivserfarenhet som kan vara bra för framtiden, både för att söka jobb och för fortsatta studier. Dessutom var jag lite trött på att läsa vanliga kurser och tänkte att det skulle vara kul att göra någonting helt annat innan jag fortsatte med studierna och den avslutande uppsatsen. Framförallt sökte jag praktikplatser utomlands eftersom jag gillar att bo utomlands, vill få nya perspektiv och är intresserad av att lära känna nya platser, språk, personer osv., säger Aliisa Vulli.

Hur kom du i kontakt med din praktikplats?

– En vän tipsade mig om NOHO. När jag började leta efter en praktikplats frågade jag släkt och vänner om någon kände till en lite mindre organisation som jobbar inom global utveckling. Jag berättade vilka frågor jag är intresserad av och vilken sorts praktik jag letade efter. Jag fick flera tips och kontaktade flera personer och organisationer. Till slut fick jag kontakt med NOHO Associates genom att kontakta deras CEO på Facebook, säger Aliisa Vulli.

Varför skulle du rekommendera studenter att göra praktik?

– För mig var praktiken en väldigt bra erfarenhet. Jag fick testa på ett jobb som har att göra med global utveckling. Jag fick även inspiration till min uppsats. Dessutom var praktiken väldigt rolig. Jag lyckades hitta en organisation där jag kände mig välkommen och fick vara med på många aktiviteter, säger Aliisa Vulli.

Valde du att under din tid som praktikant samla in material till din kandidatuppsats?

– Ja det gjorde jag. Jag gjorde observationer under min tid som praktikant. Jag använde inte dessa observationer som mina primära data, men de gav min studie ett ramverk och inspirerade min forskningsfråga, säger Aliisa Vulli.

Aliisas tre bästa tips för att hitta en praktikplats

  1. Börja i god tid!
  2. Fråga dina vänner och familj, även de som inte jobbar inom global utveckling. Det finns alltid någon som känner till någon som jobbar med de frågor som du är intresserad av.
  3. Leta efter mindre organisationer. Deras ansökningsprocesser är mycket lättare och tar kortare tid. Du får troligen också göra mer och ta mer ansvar som praktikant än i stora organisationer.

Aliisas tre bästa tips när du gör praktik

  1. Var aktiv och fråga själv vad du kan göra.
  2. Fråga allt du undrar om. Även om det inte har att göra med själva praktiken och dina uppgifter. Det är superintressant att få höra olika perspektiv, vad personer tycker i den eller den frågan, varför de jobbar som gör, vilka svårigheter de har stött på i sitt arbete. Man kan lära sig otroligt mycket, inte bara genom att göra, men också genom att diskutera med andra.
  3. Håll bra kontakt med din praktikhandledare. Berätta öppet om någonting är för svårt, varför det är svårt och vilken typ av stöd du skulle behöva mer av.

Vad vill du göra efter studierna?

– Jag vet inte än. Just nu reser jag och vilar lite, sedan vill jag fortsätta med ett masterprogram, kanske IMPRESS (International master’s programme in Environmental Social Science) vid Stockholms universitet. Efter det tänker jag kanske läsa någonting helt annat och kombinera mina teoretiska studier med ett mer praktiskt yrke, exempelvis visuell journalism. Det låter intressant, säger Aliisa Vulli.