På delkurs ett under sista terminen på kandidatprogrammet i Global utveckling valde Ingvild Brodtkorb att göra praktik på Norwegian Refugee Council. Här berättar Ingvild Brodtkorb om varför hon bestämde sig för att göra praktik och ger tips och råd om hur du hittar en praktikplats.

 

Ingvild Brodtkorb. Foto: privat
Ingvild Brodtkorb. Foto: privat

 

Varför valde du att göra praktik?

– Jag ville göra praktik för att få praktisk erfarenhet. Kandidatprogrammet i Global utveckling är i stort sett teoretiskt och jag tänkte att det skulle vara bra att få tillämpa mina teoretiska kunskaper i ett verkligt sammanhang. Ofta skiljer sig situationer i verkligheten ifrån vad du har lärt dig i teorin. Dessutom tänkte jag att det skulle vara bra att få in en fot i branschen och få kontakter som skulle kunna göra det lättare att få jobb efter studierna, säger Ingvild Brodtkorb.

Hur kom du i kontakt med din praktikplats?

– Jag har tur som har två föräldrar som båda arbetar med humanitärt arbete och inom utvecklingsområdet och därför använde jag deras kontakter för att hitta en praktikplats. Jag kontaktade själv personer i branschen som de känner och skickade dem både min ansökan och mitt CV. Jag fick svar från Norwegian Refugee Council (NRC) som erbjöd mig en praktikplats. NRC har ett praktikprogram i samarbete med norska universitet och högskolor, men eftersom jag kom från Stockholms universitet fick jag en praktikplats som föll utanför själva programmet, säger Ingvild Brodtkorb.

Varför skulle du rekommendera studenter att göra praktik?

– Framförallt för att det är helt annorlunda att uppleva hur det fungerar i praktiken än i teorin! Det var verkligen kul att se hur begrepp som du hade lärt dig inom global utveckling faktiskt fungerade och jag kunde känna igen mig i mycket. Samtidigt lär du dig många nya saker som jag tror är bra att ha med sig senare. Det är också oerhört spännande att träffa kollegor med stor kunskap om global utveckling – man får verkligen lära sig mycket nytt och får ett större perspektiv genom att prata och umgås med människor på arbetsplatsen, säger Ingvild Brodtkorb.

Valde du att under din tid som praktikant samla in material till din kandidatuppsats?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag hade i förväg bestämt mig för att skriva om FN:s fredsbevarande insatser i Demokratiska republiken Kongo. Därför var inte NRC:s arbete så relevant. Med det sagt frågade jag några av mina kollegor om tips på artiklar och rapporter som kunde öka min förståelse för vad jag faktiskt skulle skriva om. Jag fick också, genom jobbet, delta i ett par online-konferenser om FN:s insatser i flera afrikanska länder. Det fanns dock andra praktikanter på NRC som samlade in material till sina kandidatuppsatser och som intervjuade fler av kollegorna på NRC, säger Ingvild Brodtkorb.

Ingvilds tre bästa tips för att hitta en praktikplats

  1. Ha tålamod och ge inte upp! Att få en praktikplats kan vara mycket svårt eftersom det är tuff konkurrens om ett fåtal platser. Det kommer alltid finnas de som har mer erfarenhet än du, men låt inte det hindra dig från att söka. Visa i din ansökan varför just du borde få platsen och skicka ansökningar till många potentiella arbetsgivare! Kom ihåg att anpassa ansökan efter den plats du söker så att det inte verkar som om du skickar samma generella ansökan till flera organisationer och företag.
  2. Håll daglig koll på webbplatser som förmedlar praktikplatser! Stockholms universitet är med i ”Graduate Country/MyCareer”. Där kan du logga in med ditt universitetskonto och skapa ett användarkonto och där dyker det ofta upp lediga praktikplatser på organisationer, företag och myndigheter. Man kan också gå in på Sidas egen webb, eller direkt på webbsidorna på de organisationer där man vill praktisera. Det lönar sig också att maila organisationen du vill vara på och fråga om de kan ta emot en praktikant även om de inte har någon ledig praktikplats utannonserad.
  3. Använd dina kontakter! Tyvärr är min erfarenhet att det är lättare att få praktik om du känner någon eller känner någon, som känner någon. Det är många som letar praktik och har du inte mycket erfarenhet är det alltid en fördel att känna någon som kan ge dig bra referenser. Utnyttja de kontakter du har och var inte rädd för att fråga dem om praktikplats eller om de kan ge dig bra vitsord. Kontakter är till för att användas! Om du har en vän eller familjemedlem som arbetar i samma bransch som du vill praktisera inom, hör med dem om de känner till någon som du kan vända sig till.

Ingvilds tre bästa tips när du gör praktik

  1. Visa att du är engagerad! Det är viktigt att visa att du är nyfiken och intresserad av arbetsplatsen. På så sätt kan du få mer omväxlande arbetsuppgifter och möjlighet att lära dig så mycket som möjligt. Det stärker också intrycket arbetsplatsen får av dig och kan vara bra för framtida referenser.
  2. Var inte rädd att fråga! Om det är något som du inte förstår är det viktigt att säga det direkt. Som student har du ofta liten eller ingen arbetslivserfarenhet och det är därför inte konstigt om det finns saker och ting som du inte förstår. Det är mycket bättre att vara ärlig och utnyttja möjligheten att lära dig något nytt, istället för att arbetsplatsen tar för givet att du kan på något (det kanske bara leder till att du presterar sämre än vad de förväntar sig av dig).
  3. Ansök om Erasmus-stipendier om du vill praktisera utomlands! Jag upplever att det fanns lite information om att man kan söka Erasmus-stipendium också för praktik. Så använd den möjligheten om du kan.

Vad vill du göra efter studierna?

– Mina studier har blivit lite försenade på grund av sjukdom. Jag kommer att avsluta GU-programmet först i januari. Då är planen att ansöka om olika praktikplatser för att få mer arbetslivserfarenhet. Jag funderar på att söka kursen ”Kvalificerad arbetspraktik med inriktning mot global utveckling och socialantropologi” för att få den godkänd som 30 hp och då få tillgång till studielån och stipendier. Dessutom har jag för avsikt att ta en masterexamen i statsvetenskap med specialisering på internationella relationer och internationell säkerhet, säger Ingvild Brodtkorb.