Hur väcktes ditt intresse för socialantropologi?

– Sociologi var för tråkigt. Skämt åsido, jag spenderade ett par år i Kina innan jag började med socialantropologi. När det började gå mot sitt slut letade jag efter en utbildning för att ge mig verktyg att hantera det jag upplevt. Det blev socialantropologi, mest för att det var den mest internationellt tillvända utbildningen. Både sociologi och etnologi kändes alldeles för Sverigecentrerade.

Hur ser dina studier och karriär ut hittills?

– Jag började med att läsa kinesiska i knappt fyra år. I början tänkte jag göra antropologi i Kina. Tyvärr blev det för svårt att göra ett helt mastersarbete där, det är svårt språk och ett svårt samhälle. Och ju mer man läser, ju tydligare blir det att det exotiska och okända lika gärna kan ligga runt kröken. Min master gjorde jag därför i Sverige, vilket gjorde att jag kunde koncentrera mig på att göra en bra uppsats. (Finns att läsa i DiVA: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-80699)

Eftersom uppsatsen handlade om bostadssegregation och social space har jag fått jobb med liknande. Först som antropolog på Boverket, sedan som utredare i två olika kommuner.

Hur tog du dig in på arbetsmarknaden?

– Jag öppnade med att vara arbetslös i nästan ett år medan jag letade efter ett ”bra” jobb. Sen tog jag ett ”dåligt” jobb som boendestödjare i en helt annan ända av landet. Det visade sig vara ett ganska bra jobb för att komma loss ur det teoretiska och ha som en grundplåt när jag några månader senare blev rekryterad till Boverket.

Att bli anställd handlade då och handlar fortfarande nu om att ha tur och vara beredd att kompromissa. Det är projektanställningar om ungefär 1½ år vardera och det kräver att du är beredd att flytta över hela landet.

Hur ser du tillbaka på din tid som student?

– Pragmatiskt. Det var en tid av livet fram till den punkt det inte längre var det. Att vara student är ett privilegium som är svårt att se medan man är det.

Någon hälsning till dagens studenter?

– En antropolog måste utsätta sig för nya miljöer och nya erfarenheter, så ta de möjligheter som finns. Ta ett stipendium, sök utbytesplatser och ta er ut i världen. Du har inte levt förrän du spytt tarmarna ur dig på en kinesisk offentlig toalett. Ju mer erfarenhet du har när du ska börja göra fältarbete, desto bättre.

Felix Törnqvist, Bosättningsenheten, Social- och äldreomsorgsförvaltningen, Huddinge kommun